En av fördelarna med att ha rötter från andra länder som har
andra matkulturer är att det underlättar möjligheterna till en fantasifull
mångfald när det gäller just matlagning. Allt från varianter på färskost till
olika typer av piroger, surkålsgrytor, pastarätter, sallader och, ursäkta
franskan, fan och hans moster.
I och med den lilla inledningen tänkte jag raskt gå över till gårdagens middagsrätter!
Jag var och hälsade på en ganska nybliven väninna, hennes mycket trevliga karl och deras barn. En riktigt
kul familj med mycket kärlek och fantasi att bjuda på. Men just igår tog jag
mig äran att få laga maten. Och detta blev resultaten:
Summa summarum blev det tortellini med ostfyllning (köpt), riven
ost och aprikossylt. Riven ost kan nog de flesta hantera och sylten klickar man
helt enkelt ut över sin portion, säg 2-3 matskedar för en tallrik tortellini. Koka
gärna tortellinin i en buljong förresten. I det här fallet använde jag
grönsaksbuljong så alla vegetarianerna där (det vill säga alla utom jag) kunde
äta av maten.
Till det lagade jag piroger. Helt enkelt smördeg som jag
inte kavlade ut vilket det stod på paketet att man skulle göra. Jag gjorde två
olika fyllningar, så det bidde några av varje.
Fyllning nr 1:
Mosad fetaost, 1 paket, vad nu det kan väga. Ett vanligt litet paket. 150 gram?
Ca ½ liten burk crème fraiche.
Några matskedar aprikossylt, smaka av efter 3 matskedar och se om du vill ha mer sylt i.
Ungefär en näve färsk basilika, skuren i hyfsat stora bitar. Heter det bitar när man skär blad?
½ - 1 dl riven ost.
Rör ihop allt till en ganska slät röra.
Mosad fetaost, 1 paket, vad nu det kan väga. Ett vanligt litet paket. 150 gram?
Ca ½ liten burk crème fraiche.
Några matskedar aprikossylt, smaka av efter 3 matskedar och se om du vill ha mer sylt i.
Ungefär en näve färsk basilika, skuren i hyfsat stora bitar. Heter det bitar när man skär blad?
½ - 1 dl riven ost.
Rör ihop allt till en ganska slät röra.
Fyllning nr 2:
Resten av crème fraiche-burken.
En massa kräftstjärtar. Dela dem i 3 delar ungefär. Inte för små, inte för stora. Eller som vi svenskar så gärna säger, i lagom stora bitar! Bra ord det där!
Dill. Färsk dill. Ungefär en näve och skär den ganska fint.
Har du citron hemma så pressa i 2-3 teskedar citronsaft.
Rör ihop.
Resten av crème fraiche-burken.
En massa kräftstjärtar. Dela dem i 3 delar ungefär. Inte för små, inte för stora. Eller som vi svenskar så gärna säger, i lagom stora bitar! Bra ord det där!
Dill. Färsk dill. Ungefär en näve och skär den ganska fint.
Har du citron hemma så pressa i 2-3 teskedar citronsaft.
Rör ihop.
Klicka på rörorna i mitten av de fyrkantiga smördegarna och vik
ihop hörnen med varandra. Är degen svår att nypa ihop så har du troligtvis lagt fel sida uppåt. Pensla sedan pirogerna med vispat ägg och strö över
till exempel vallmo- eller sesamfrön eller något annat du tror skulle vara gott
på.
Sen tjofs in i ugnen på ca 175 grader tills pirogerna har fått fin färg. Hur lång tid det tar? 10-20 minuter kanske? Rörorna inuti är ju redan klara och vill mest bli varma så det som behöver bli tillagat är smördegen.
Sen tjofs in i ugnen på ca 175 grader tills pirogerna har fått fin färg. Hur lång tid det tar? 10-20 minuter kanske? Rörorna inuti är ju redan klara och vill mest bli varma så det som behöver bli tillagat är smördegen.
Så, det var den middagen. Och oj vad den var god!!
Vågar du prova?
Vågar du prova?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar