söndag 12 januari 2014

Oxsvanssoppa á la Simonkale (med kakao)

Så var det äntligen gjort; min lilla gamla segelbåt är täckt! Presenningen blåste av för några veckor sedan men jag tänkte att herregud, det är ju helt snöfritt, då är det ingen panik. Men sen kom snön och då var det plötsligt panik. Hursomhelst, bättre sent än aldrig! Nu ser hon ut som ett stort paket, alldeles inslagen och fin.
Vill du se? 
Klart du vill, varför i hela fridens namn skulle du inte vilja det?

* * *

Tjoho, här är hon!


Gud, nu blev jag ju alldeles nostalgisk! Eller, hur långt tillbaka måste det vara i tiden för att man ska kunna vara nostalgisk? Fungerar det med i somras? Det var ju en helt fantastiskt härlig sommar och jag filmade faktiskt ett litet "herrejävlar-vilken-lugn-och-skön-sommar-det-är!"-klipp.
Vill du se det med?
Oki, here it is!


* * *

Just ja, mat. Det tenderar att vara pga mat som folk kommer hit. Stämmer in på dig med? Okej, då kör vi vidare på det temat istället!

* * *

Jag tänkte jag skulle lägga upp ett litet recept på en 15-timmars oxsvanssoppa med bland annat vitlök, chilipeppar och kakao. Riktigt hemskt gott faktiskt!


Recept på oxsvanssoppa á la Simonkale:
* Drygt 1 kg oxsvans, de stora bitarna av svansen föredrar jag men även de mindre går bra
* 3-5 morötter beroende på hur stora de är och hur stor din kastrull är
* 2 palsternackor
* 1-2 normalstora gula lökar, beroende på hur stor kastrull du har
* 1 stor potatis
* 1 vitlök
* 1> chilipeppar, beroende på hur stark du vill ha soppan
* Några matskedar kakao, viktigt att tänka på är att inte välja till exempel Nestlé, Mars eller Kraft då de enligt en relativt ny dokumentär håller sig med barnslavar i sydvästra Afrika för att producera sin kakao (länkar till dokumentären och dess hemsida)
* Salt
* Peppar
* Hela kryddpepparkorn, 6-10 st
* 2-4 lagerblad, beroende på hur stora de är
* Smör
* Timjan
* Ca 1 dl tomatpuré
* Så många champinjoner du vill ha

Det här är samma bild som ovan fast utan Instagram-filter.


Såhär gör du:
Trots mängden ingredienser är det väldigt lätt att tillreda den här soppan. Och det går relativt snabbt. Att sätta igång den, inte att koka den.

Börja med att bryna svansbitarna i smör tillsammans med skivad lök. 
Skala morötterna och palsternackorna och dela dem i några bitar.
Lägg köttet och lökarna och palsternackorna och morötterna i en stor gryta, förslagsvis en sån där oval järngryta och häll vatten över så vattnet täcker allt. Skala och dela alla vitlöksklyftorna och lägg i dem tillsammans med resten av ingredienserna (utom 1 morot, champinjonerna och potatisen) och låt grytan koka lite lätt i nån timme eller två. Se sen till att smaka av och ha i mer av det du tycker saknas.

Den här soppan bör koka minst 3 timmar för efter 3 timmar går köttet i regel att skrapa eller skära loss från benen. Jag skulle rekommendera att du låter den koka minst 5 timmar, för då brukar köttet lossna från benen bara genom att dra lite lätt med gaffel på det.
Om du börjar för sent på kvällen med detta så se till att det är mycket vätska i soppan (det går alltid att hälla på mer vatten om det kokar bort för mycket för smaken blir rätt koncentrerad), lägg lock på grytan och se till att plattan, eller ugnen, är precis så varm att det inte puttrar. Inte puttrar över med lock i varje fall. Soppan är på det här viset färdig till morgonen därpå. Du har då återigen möjlighet att smaka av.

Smaka alltid av allting du lagar! Recept är aldrig perfekta, om du frågar mig, eftersom vi alla gillar olika mycket av allt!

Om soppan blir lite besk så skär potatisen och moroten i 4 bitar och låt dem koka med ett tag.

Lägg i champinjonerna (dela dem i lagom stora bitar) när det är nån timme kvar av koktiden.



Sen är soppan klar!
Servera med en klick lätt crème fraiche och tillagad potatis. Jag serverade den här soppan med en snabblagad potatisgratäng vid sidan av. Recept på den kommer inom en snar framtid!

* * *

Smaklig svans! Hoppas du gillar den!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar