onsdag 17 april 2013

"Fantasi är viktigare än kunskap."


Varmt välkommen, kära gäst!

Medan mina frysta, köpta, köttbullar steker sig vackert bruna i min kokvrå några meter från mig tänkte jag skriva lite om mig själv. Men framförallt tänkte jag skriva om min tanke med "Simonkales [jiddish för lilla Simon] kokvrå"!


Som så många andra som genom historians gång skrivit och berättat om saker och ting, tänker jag börja alldeles från början! 
Det vill säga från rubriken på detta inlägg...

Albert Einstein, som sannolikt inte kräver mycket introduktion alls, lär ha sagt att fantasi är viktigare än kunskap.
Och det är nåt jag gör mitt bästa för att leva efter. När det gäller allt från min matlagning till mina juridikstudier. Inte på så vis att jag inte tycker det är viktigt med kunskap. Inte alls så. För kunskap är väldigt viktigt. 
Men utan fantasi stagnerar allt. Fantasi behövs för att vi ska kunna komma på vad det är vi vill lära oss och sedermera kunna!

Så, ofta, inte alltid men ofta, tänker jag så när jag lagar mat. Jag lagar det jag tycker verkar gott och inte vad som alla gånger anses höra ihop. Ibland blir det katastrof, men ofta blir det gott. Och ibland blir det vackert.
Ok, relativt ofta blir det vackert!

Som så många troligtvis känner till finns det tillfällen i livet då man har mindre god ekonomi och alltså inte har så mycket pengar att lägga på mat. Eller på något annat heller för den delen.
Så mitt mål för en tid framöver är att handla mat veckovis och inte för mer än trehundrafemtio kronor per vecka.
(Därav de frysta köpta köttbullarna, som för övrigt just nu delar stekpanna med den övriga delen av min pyttipanna.)

För dessa (max) trehundrafemtio kronor är tanken att jag varje dag ska få i mig en god frukost (som inte kommer hamna med recept i denna blogg mer än en gång då min frukost i princip alltid består av samma sak!) samt en lunchlåda och två rejäla portioner till middag. Naturligtvis blir det aldrig samma mat två gånger under en vecka!

Luchlådan lagar jag dagen innan den ska ätas så lunchen dagen efter blir då samma rätt jag äter till middag dagen den lagas.

Har man mycket plats i frysen, vilket jag inte riktigt har då jag har en frys med kylskåp ovanpå, skulle jag rekommendera att laga en omgång mat till fyra portioner istället för till tre portioner varje dag och frysa in den fjärde. Det finns många bra anledningar till att ha färdiglagad mat i frysen, men två som jag ser som viktigast:
1. Att om man nån dag blir hungrigare än man räknat med i kalkylen eller får gäster över på besök så har man mat nog för att täcka det behovet.
2. Har du lagat och fryst in mat så kan du handla mat för mindre pengar veckan efter om du skulle vilja ha mer pengar över till annat än du kalkylerat för den veckan.

Köper du billiga storpack (ICA har till exempel en hel del sådant men även mindre kedjor eller lågprisbutiker) kommer dessa troligtvis att räcka även in i veckan efter och då kräver ju veckan efter lägre matutgifter.

Logiskt, visst, men det kan vara nog så svårt att få till det ändå ibland.

Nåja, nu är min köttbulls-pyttipanna klar.
Väl upplagd på tallriken samsas den med ett dm-högt torn av mixad broccoli  samt en klick toro och min hemgjorda olivsallad.
  
Recepten:
 * Pyttipanna med köttbullar: 
 * 1 Hackad lök 
 * Ca 750 g potatis skurna i stora kuber 
 * 1/2-1 tsk gurkmeja
 * 5-10 hela kryddpepparkorn
 * 3-4 lagerblad
 * Ca en tesked mald spiskummin
 * 9-12 köttbullar 
Koka potatisen lätt al dente (kan potatis hete "al dente" eller är det bara pasta som kan det?) tillsammans med kryddorna.
Stek köttbullarna så de blir genomvarma och får fin färg.
Stek löken nånstans i processen ovan, fritt fram att välja när! (Lät väl bra? Jag glömde ha i löken innan jag la i potatisen i stekpannan så den blev lite råare än jag tänkt mig... bättre lycka nästa gång, Simonkale!)
När köttbullarna är färdigstekta så stek dem en stund tillsammans med potatisen och löken.

        Havregrynsgröt:
 * 1 dl havregryn
 * 2 dl kallt vatten
 * 1 nypa salt (man lär sig snabbt om man vill ha en stor eller liten
     nypa i)
 * Russin efter behag. Jag brukar ha ½-1 dl i.
 * Smör
 * Socker och kanel
Ett tips är att laga gröten i mikrovågsugn, hur täskigt (nix, ordet är inte felstavat) det än låter. Det går snabbt, blir mindre disk och är faktiskt minst lika gott som "riktig" gröt. Fråga mina vänner bara! (Helst bara de som håller med mig!). I min mikro får gröten stå inne i ca 2½ minuter. Rör sedan i gröten. För den ser inte så kul
ut om du inte gör det!
När gröten är klar rekommenderas en teskedsstor klick smör på toppen och socker och kanel efter smak.

        Broccolitornet:
 * 1 stor tekopp med broccolibuketter
 * Nästan 2 gelatinblad
 * Drygt 1 1/4 dl vatten
 * Färsk pepparrot (finriven, mängd beroende på styrka på roten   och din smak. Jag hade i drygt 2 msk vilket jag tyvärr tycker         blev för tamt)
* 1 engångsglas (jag har inte provat med riktiga glas för jag har  behövt klippa upp det jag använt)
* Salt!!! 

Mixa broccolibuketterna fint, förslagsvis i en mixer av något slag. Hur gelatinbladen ska förberedas står på deras förpackning. Koka upp den mixade broccolin i vattnet och smält ner gelatinbladen i blandningen. Häll upp blandningen i ett engångsglas. Låt glaset med blandningen stelna på ett eller annat sätt. Jag är ny på gelatin så jag ställde först glaset med blandningen i kallvatten och stoppade sedan in glaset i frysen ca 10-15 minuter eller tills det stelnat. Ett tips kan vara att kolla i en kokbok om du tror det finns nåt bättre sätt... vilket det säkert gör!
Klipp sedan ett snitt från glasets kant ner till dess botten eller så långt som det behövs för tornet att släppa från glaset. Botten ska vara uppåt, så vänd glaset upp och ner.  

 

(Nej, jag har inte glömt olivsalladen, jag tänker bara helt fräckt inte dela med mig av det receptet just nu. Vill du hemskt gärna ha dem så lämna dina kontaktuppgifter till mig via tex kommentarsfältet eller på något annat sätt så kan vi se om det går att lösa ändå...)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar