Som vid så många andra tider på året är det nu födelsedagstider. Människor fyller år, födelsedagsfrukostar ska inmundigas, tårtor slukas och födelsedagsmiddagar avnjutas. Jag tänkte på det igår när jag var och handlade och funderade på hur man skulle kunna göra något roligt och billigt av födelsedagsmackan så många brukar få på morgnarna och kom fram till en tårtvariant på den! Vill man äta den vid nåt annat tillfälle så är det naturligtvis helt ok för mig, jag lovar! Kanske som en lite festlig picknicksmörgås eller så? Eller bara ett sätt att få i barnen sånt man vill få i dem?
Här kommer en bildserie och längst ner receptet på omeletten i mackan!
Have fun!
Vi inleder smörgåsfixandet med min kära kisse. Mackan är dock vegetarisk och jag tycker om att ha kissen hos mig och inte i mig så det bidde till att lyfta ner henne från hennes nyintagna plats på matbordet. (och ja, bordet torkades av innan jag satte igång med tårtan!) |
Skär cm-tjocka skivor gurka och lägg ovanpå brödskivorna. |
Skär cm-tjocka tomatskivor och lägg ovanpå gurkskivorna. |
Lägg ett till lager rostbröd ovanpå omeletten. Gör likadant med de skivorna som med de förra! |
Bre det översta macklagret med crème fraiche. Det behöver inte vara särskilt tjockt. Lagret alltså. Skär tunna skivor gurka och ställ runt mackan. |
Så här såg skapelsen ut efter en tagen bit. |
Dags att avsluta bildserien! Smaklig macka!! |
Recept på omeletten:
- Drygt 1 dl oliver
- 4 st normalstora broccolibuketter
- Ca 1 msk Sweet chili sås
- En rejäl skvätt citron
- 3 ägg
- 2 1/2 dl kokt ris
Mixa först broccolin fint och sedan oliverna i små små bitar. Blanda i citronen och Sweet chilin. Ärligt talat minns jag inte om jag hade i nån crème fraiche i röran. Så det får bli upp till dig!
När allt är hoprört så vispa i äggen och blanda sedan ner riset.
Prova att steka en matsked av detta för att se om det är tillräckligt mycket ägg i smeten. Omeletten måste ju hålla ihop, så gör den inte det så får du ha fler ägg. Min höll ihop bra.
Tips är att vända omeletten genom att lägga en tallrik över stekpannan och vända alltihop och sedan fösa tillbaka omeletten med en stekspade ner i pannan. Se till att omeletten är tillräckligt stekt först bara!!
Riset är lättast att koka efter recept.
Jag stekte mitt först, blandade sen i vitt vin varefter jag flyttade över riset till en kastrull och kokade klart det i vatten. Jag hade även i gurkmeja för att få riset gult. Det är billigt men ser gott ut. Vill du ha saffran går det säkert bra det med. Men det är dyrt...
Salt måste såklart i. Jag hade även i lite basilika.
Lycka till!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar